fbpx Menu

Asbest bij bezichtiging van huizen

Als aankoopmakelaar ga ik met met mijn klanten mee om woningen te bezichtigen. Uiteraard kijk ik anders naar een woning dan mijn klanten doen. Bij bezichtigingen gaat het mij niet alleen om: voelen mijn klanten zich prettig in het huis. Nee, ik wil in het voorstadium al een beeld hebben van mogelijke ‘show stoppers’ voordat mijn klanten zich emotioneel verkocht hebben aan een huis. Een van de zaken waar ik dan oplet is asbest. 

Asbest in woningen komt in vele verschillende vormen voor

Bij een bezichtiging is het goed om bijvoorbeeld een dakpan weg te halen  – zo bleek ook vorige week – en te zien wat eronder zit. Zowel voor het beoordelen van eventuele ‘na- isolatie’ als voor het gebruik van asbest. Bij de woning die ik afgelopen week  bezocht bleken na het verwijderen van enkele dakpannen de dakplaten van asbest. In dit geval betekent dat circa 150 m2 asbest voor het hoofdgebouw.

Omdat ik zag dat de dakplaten van het woonhuis van asbest waren is de kans dat de bijgebouwen op dezelfde manier gebouwd zijn vrij groot. Dit bleek ook het geval, maar hier was het duidelijk vanuit de binnenzijde zichtbaar.

Een ander geval wil ik u ook niet onthouden. Onderstaande foto toont een deur van de garage naar de keuken. Een rode deur waarvan mijn klanten zeiden: “die mag wel even in een ander kleurtje geschilderd worden”. Dat is opzich geen probleem, maar dan moet je wel weten dat deze kant van de deur afgewerkt is met een asbest plaat. Dus niet even schuren voor het schilderen!

huis kopen met asbest
Deur met asbest plaat

Verschillende toepassingen van Asbest: schoorstenen, kozijnen, daken, isolatie, vloerafwerkingen etc.

Asbest is verwerkt tot 1994 en is gebruikt voor vele toepassingen zoals in schouwen, schoorstenen, kit, kozijnen, daken, als isolatiemateriaal enz. Moet ik mij zorgen maken als ik asbest vermoed? Nee, tenzij het onderhevig is aan corrosie of het bewerkt wordt. Met andere woorden, als het goed zit en het is of wordt niet aangetast dan kan het geen kwaad. Als je een huis koopt dat asbestverdacht is, vraagt dat wel de benodigde actie. Die actie verschilt per toepassing.  Let dus goed op bij het aankopen van uw droomhuis. U kunt wel eens voor vervelende en kostbare verrassingen komen te staan en het komt vaker voor dan u mogelijk vermoedt.

Vind u het prettig als wij mee gaan met uw bezichtiging? Dat doen we graag! Even bellen of een appje kan natuurlijk ook!

zie ook: https://hetaankoophuis.nl/asbest-bij-bezichtigingen-wees-alert/