fbpx Menu

Laat de aankoopmakelaar / bouwkundige de (na) isolatie goed controleren

De energie-transitie is een feit waardoor huis eigenaren steeds meer gestimuleerd -en gedwongen- worden om hun huis te isoleren. Deze na-isolatie vraag veel kunde. Als de na-isolatie niet vakkundig gedaan is kan het gevolgen hebben die veel geld kosten.

Veel varianten van isolatie en vaak verkeerd toegepast

In verkoopbrochures zien wij vaak staan: ‘dakisolatie’, ‘gedeeltelijk geïsoleerd’, of ‘volledig geïsoleerd’. Het is van belang om hier goed op te letten en je zelf -wel of niet met behulp van je aankoopmakelaar en/of bouwkundige- een goed beeld te vormen van de mate van isolatie en de kwaliteit ervan. Als aankoopmakelaar komen wij regelmatig tegen dat het na-isoleren van een oud huis niet op de juiste manier gedaan is. Zoals onderstaande foto illustreert.

foto van slechte naisolatie
Verkeerd toegepaste isolatie met houtrot in het dakbeschot als gevolg

Op deze foto zien we de gevolgen van het niet toepassen van een damp dichte folie aan de warme zijde. Zo kan (leef)vocht doorslaan en condenseren op de koude delen. Op bovenstaande foto is te zien dat het vocht condenseert op de binnen kant van het dakbeschot. Het gevolg hiervan is dat het hout, en het isolatiemateriaal nat worden en nat blijven. Het dakbeschot en daarmee het dak, zal letterlijk wegrotten.

Laat je aankoopmakelaar de mate van isolatie goed bekijken

In verkoopbrochure staat vaak vermeld: ‘dakisolatie’. Het is belangrijk om jezelf -mogelijk met hulp van je aankoopmakelaar- er zo goed mogelijk van te overtuigen, dat ook daadwerkelijk zo is. In de praktijk komen wij alle varianten tegen. Van helemaal niet, tot een beetje, en keurig netjes zoals het hoort.

Vaak is het bij de eerste bezichtiging al te beoordelen. Is dat niet zo, zorg er dan voor dat bij -een te adviseren- bouwkundige keuring op gelet wordt.

halve isolatie
Half afgemaakt en niet juist afgewerkt dakisolatie

Aan bovenstaande is ijverig begonnen met isoleren, maar het is kennelijk niet afgemaakt. Dit kan ernstige problemen opleveren. Want ook deze isolatiepoging is niet dampdicht afgewerkt en er zijn gedeelten waar zich helemaal geen isolatie materiaal aanwezig is.

voorbeeld slechte isolatie

Ook hier een voorbeeld van een brochure waarin staat dat het dak geïsoleerd is. “De keten is net zo sterk als de zwakste schakel”. De waarde van deze halve isolatie is nul. Waar wel isolatie materiaal zit kan zich schimmel en vocht ophopen doordat het niet dampdicht is afgewerkt aan de binnen-zijde.

Als een huis is na-geïsoleerd bekijk dan goed de kwaliteit daarvan! Dat kan een hoge kosten en teleurstelling voorkomen!

Lees hier meer over onze werkwijze, referenties en tarieven of ga naar de homepage.

januari 2020