fbpx Menu

Ga je een huis kopen met zwembad?

Met bezichtigingen kom ik ook regelmatig in huizen met binnen of buitenzwembad. Ik schrijf deze blog omdat het mij opvalt dat het gesprek over het zwembad veelal gaat over: ‘wat ziet het er mooi uit’.

Dit is een voorbeeld van een zwembad dat totaal nutteloos is. Het is niet verwarmd, slechte zwembadtechniek, slechte installatie. Het filterwater wordt geloosd in de tuin. (foto is bewust onherkenbaar genomen)

Te vaak, als ik ‘onder de motorkap’ kijk van een zwembad, is het helemaal niet mooi. regelmatig zie ik een ondeugdelijke zwembad met slechte of matige zwembadtechniek. Dat zich kenmerkt door:

  • Geen verwarmingssysteem of het verwarmingssysteem is slecht of zeer inefficiënt.
  • Een zwembad zonder verwarmingsfaciliteiten. Een zwembad in Nederland zonder verwarmingsfaciliteiten is waardeloos. Het water zal in uitzonderlijke gevallen boven de 22 graden uitkomen. Dat is te koud (vanaf 25 graden wordt het voor de meeste mensen acceptabel).
  • Het filtersysteem is niet aangesloten op het riool. Het schoonspoelen (de backwash) van het filter en de vrijkomende troep wordt in de tuin geloosd (inclusief chloor, chemische vlokkenmiddel, huidschilvers, zonnebrand etc)
  • Geen deugdelijke afdekking. Een goed isolerende afdekking is heel belangrijk om de opgedane warmte ’s nachts niet te verliezen. Sommige afdekkingen (solar) helpen zelfs met actief verwarmen door het absorberen van zonnewarmte.
  • Een deugdelijke afdekking (als het zwembad niet gebruikt wordt) helpt ook bij het behouden van goede (chemische) waarden van het zwembadwater. Chloor en UV is geen goede combinatie. Als je het zwembad kunt afsluiten krijgt alg minder kans doordat er geen zonlicht in het water komt.
  • Een oude zwembadpomp verbruikt veel stroom (tussen de 1,2kw/u en de 1,8kw/u). Deze vervangen voor een pomp met variabel toerental verdient zich snel terug.
  • Geen optimale circulatie in het zwembad zelf waardoor er “stille hoeken” ontstaan die groen worden.

Dit zwembad is voorzien van solardeck, gasverwarming en een Jet! Dat maakt het zwembad echt geschikt om in te zwemmen als ‘workout’.

Bij het kopen van een huis is het zwembad en de bijbehorende zwembadinstallatie geen onderdeel van de bouwkundige keuring. Ga je een huis kopen met een zwembad. Kijk verder dan ‘wat ziet het er mooi uit’, voorkom verassingen achteraf. Een zwembad dat je weinig gebruikt omdat het niet gebruiksvriendelijk is, wordt al snel vervelend. Realiseer je ook dat een zwembad onderhoud vergt.

Een zwembad met een gesloten Solardeck.

Heb je je zwembad op orde? Dan is het met relatief weinig verbruik van energie, tijd en onderhoud een feest! Niet alleen om te zien, maar vooral ook om in te zwemmen!

Vragen of advies over een zwembad van een huis dat je overweegt te kopen. Voel je vrij om contact met mij op te nemen. Ik leg je graag uit waar je op moet letten als je een huis koopt met zwembad.

Een voorbeeld van een zwembad met (ingerold) solardeck en uitgebreide (geautomatiseerde) zwembadtechniek met o.a. warmtepomp en solarleidingen op het dak die zorgen voor actieve verwarming. Deze combinatie zorgt ervoor dat dit zwembad zonder gebruik van stroom of gas al comfortabel gebruikt kan worden.

Uitgebreide zwembad techniek.

Alex Rikmans,

Het Aankoophuis, gespecialiseerd aankoopmakelaar in het Gooi