fbpx Menu

Huis kopen en Corona

Huis kopen in onzekere tijd door Corona

Een huis kopen in deze onzekere tijd van Corona, waarin niemand weet wat ons exact te wachten staat, maakt het nog belangrijker en je goed te laten adviseren om mogelijke onwenselijke risico`s te vermijden.

De huidige tijd met Corona, de impact op de economie, de rentestand, en de kans dat we in een diepgaande recessie geraken brengt onzekerheden met zich mee. Mijn advies is om goed na te denken over: wat kan dit voor mij betekenen? Wat kunnen de gevolgen zijn? Is dat te dragen? Wat betekent het voor het inkomen, de huizenprijzen. Etc…

Huis kopen in de Corona crisis?

Als je voornemens bent een huis te kopen nu Corona oprukt is, is het belangrijk ook goed na te denken over de voorwaarden die in het contract worden opgenomen. Het standaard contract voldoet mijn inziens niet meer en vraagt aanpassingen aan de huidige situatie. Waarom? In het geval van bijvoorbeeld voorbehoud financiering, is de standaard regeling vaak dat koper 6 weken de tijd heeft om een voorstel van de bank te ontvangen voor de financiering van het nieuwe huis. Maar hoe moet dat dan als we in een `Lock down` komen…? Wat als de termijn verstrijkt en als gevolg van de `Lock down` het niet gelukt is om een voorstel te ontvangen? Zaak om hier goed op te anticiperen en contractueel de juiste afspraken te maken, zodat onnodige risico`s of onwenselijke situaties worden vermeden.

Als je afhankelijk bent van de verkoop van je huidige huis voor de aankoop van het nieuwe huis, is het goed om jezelf te realiseren dat de huidige situatie met Corona en alle onzekerheden op de financiële markten mogelijk invloed heeft op de huizenmarkt. Tot twee weken geleden was het vrijwel zeker dat als je je huis op de markt aanbood, dat deze binnen afzienbare tijd verkocht werd. Hoe is dat nu? Hoe gaat het zich ontwikkelen? Wordt je huis nog wel zo snel verkocht? Als je je huis eerst moet verkopen voordat je het nieuwe huis kunt afnemen, denk dan na over bijvoorbeeld de “no-riskclausule”.

Ook de datum van passeren (de feitelijke overdracht bij de Notaris) van het huis vraagt om aanpassingen en flexibiliteit in het koopcontract. Op het moment van schrijven gaan passages nog door, zij het onder strikte regels, maar wat als door een mogelijke ‘lockdown’ passeren niet meer kan?

Laat je in de Corona crisis goed adviseren over randvoorwaardelijke zaken als je een huis koopt!

Laat je in ieder geval niet onder druk zetten door een verkoopmakelaar en ga niet over ‘een nacht ijs’. Laat je niet van de wijs brengen, lukt een bouwkundige keuring niet door de omstandigheden, maak dan aanvullende afspraken, maar laat je niet overtuigen om het achterwege te laten of bespreek het goed met je aankoopmakelaar. Als je een goede aankoopmakelaar hebt, zal hij je veel vragen stellen in deze onzekere tijd. Het is immers ook zijn verantwoordelijkheid om jou te helpen bij het nemen van – de voor jou- juiste beslissing.

Laat je dus ook goed adviseren als je een huis koopt over alle randvoorwaardelijke zaken. Niet handelen naar de huidige situatie, kan je in grote problemen brengen. En een beroep doen op ‘overmacht’ is in het standaard contract niet eenvoudig. Bovendien zal de rechter daar uiteindelijk een uitspraak over moeten doen. Dat kost veel geld, tijd en ergernis.

Laat het niet zomaar zijn beloop! Er is een grote kans dat u van de verkoopmakelaar een standaard koopcontract krijgt voorgeschoteld dat geen recht doet aan het kopen van een huis in dit ‘Corona tijdperk’ en u mogelijk in een onwenselijk situatie kan brengen.

Heeft u vragen of behoefte aan advies, bel ons of neem contact op via het formulier.

Lees hier meer over onze werkwijze, referenties en tarieven of ga naar de homepage.

Het Aankoophuis | uw aankoopmakelaar, 21-03-2020