fbpx Menu

Bouwtechnische keuring wel of niet laten uitvoeren bij het aankopen van een huis?

Een bouwtechnische keuring laten uitvoeren ja of nee?

Ons antwoord daarin is simpel: ja, wij adviseren altijd een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren als u een huis koopt.

De aankoop van een huis is een omvangrijke en belangrijke beslissing. Het is daarbij prettig om te weten wat u koopt en te voorkomen dat u een ‘gat in de zak’ koopt. Wat ook goed is om te weten is het volgende: de koper van een huis heeft een meldingsplicht.

De koper is verplicht om gebreken te melden aan de potentiële koper, de meldingsplicht. Wat veel mensen niet weten is dat de koper ook een plicht heeft. Namelijk: de onderzoeksplicht. Van de koper wordt verwacht dat hij gedegen onderzoek doet naar hetgeen hij koopt.

Verborgen gebrek

Maar hoe zit het dan met verborgen gebreken? Verborgen gebreken zijn gebreken die pas tot uiting komen nadat de sleuteloverdracht geweest is, dus ook na de technische keuring. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekkage die pas op een later moment zichtbaar wordt.

“Een verborgen gebrek is, binnen het Nederlands rechtsstelsel, een gebrek dat zich na de koop kan openbaren of zichtbaar kan worden, zonder dat dit daarvoor zichtbaar was”

Het kan zijn dat als u op een verborgen gebrek stuit nadat u het huis al gekocht heeft. Dat hoeft geen drama te zijn, als u op een gewone nette manier tot een oplossing kan komen met de verkoper. In sommige situaties echter is de verkoper minder genegen om met u in gesprek te gaan. Juist in die situatie is heb belangrijk dat u sterk staat doordat u een bouwkundige keuring heeft laten uitvoeren.

bouwkundige keuring op het dak
Bouwkundige inspecteert het dak

Stel dat u een gang naar de rechter moet maken om uw gelijk te halen, dan zult u moeten aantonen dat u zich aan uw verplichting (onderzoeksplicht) heeft gehouden. Dat kunt u, als u op dat moment een keuringsrapport van een specialistisch bureau laat zien. Het is niet relevant of de keurder het gebrek niet heeft (kunnen) constateren. Kunt u niet aantonen dat u voldaan heeft aan uw onderzoeksplicht, dan wordt een succesvolle gang naar de rechter een heel stuk lastiger en zit u mogelijk met de financiële schade.

Als aankoopmakelaar begeleiden en adviseren wij u ook in dit onderdeel van het aankoopproces en nemen wij u de organisatie uit handen en zorgen voor een betrouwbare keuring.

afwerking balkon/ dak controle

Lees hier meer over onze werkwijze, referenties en tarieven of ga naar de homepage.